Helping The others Realize The Advantages Of şehir markalama çalışmaları

Çalışmada Erdek’te toplumun turizmi nasıl algıladığı, turizm gelişimine bakış açısı ve turizmin gelişmesi için neler yapılması gerektiği konusunda yaklaşımlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Betimsel bir nitelik taşıyan bu çalışmada kolayda örnekleme yöntemiyle örneklemden elde edilen veriler yüzde ve frekans yöntemiyle analiz edilmiştir. Çalışmaleın bulguları, Erdek toplumunun turizmi ekonomik açıdan yarar sağlayan, yaşam kalitesini artworkıran, kültürel gelişime destek veren bir olgu olarak gördüğünü ortaya çıkardığı gibi turizmin hayat pahalılığı, çevre kirliliği, aşırı kalabalıklaşma, gürültü ve trafik gibi sorunları da beraberinde getirdiğini göstermektedir.

Özet Mal ve hizmetler için söz konusu olan pazarlama kavramı günümüzde şehirler içinde yoğun biçimde kullanılmaya başlanmıştır. Bu doğrultuda çAlright sayıda şehir artan refahtan, turist sayısından, yatırımdan daha fazla spend alabilmek adına pazarlama yarışına girmiş bulunmaktadır. Başta mal ve hizmet piyasası olmak üzere her alanda karşımıza çıkan yoğun rekabet şehirleri de yoğun biçimde kapsamı içine almaktadır. Şüphesiz her şehrin kendine has bir takım tarihi ve kültürel değerleri mevcuttur. Ancak bunların şehre katma değer sağlaması marka şehircilik birer turistik ürüne dönüştürülmesi ve hedef kitle ile buluşturulabilmesi durumunda mümkündür. Bu nedenle, yerel yöneticilerin şehrin tüm paydaşlarından elde edecekleri bilgiler doğrultusunda sistematik çalışmalar yapmaları gerekmektedir. Bu doğrultuda şehirde yaşayanların özellikle de başta kendi şehirleri olmak üzere farklı şehirleri de görme fileırsatı bulan üniversite öğrencilerinin şehre yönelik algılarının belirlenmesi, şehrin pazarlama çalışmaları sürecinde bundan sonra yapılacaklar konusunda planlayıcılara önemli ipuçları sunacaktır.

Şehir vizyonu, ”kentin geleceğinin kurgulanması yolunda geliştirilecek olan küresel, ulusal, yerel ölçekte değişimleri, yeni dinamikleri ve gelecek kuşakları dikkate alan, temel kentsel ihtiyaçların karşılanmasının yanı sıra yaşam kalitesinin yükseltilmesi, geleceğe yönelik gelişme stratejilerinin saptanması, sosyal, kültürel, ekonomik ve ekolojik zenginliklerin yaratılması ve bunların adil dağılımının sağlanması, kenttaşlar başta olmak üzere tüm ortakların bir araya gelerek ortak amaçlarda birleşmeleriyle

Şehir yönetimlerinin şehre gerçekleşmesi muhtemel doğrudan ve dolaylı yatırımları artırmak, daha fazla yerli ve yabancı turistin şehreuğramasını sağlamak ve şehir sakinlerinin şehre olan aidiyet bağını güçlendirmek için planlayıp, uyguladığı tüm marka iletişim stratejileri şehir markalaşmasıdır.

Küreselleşme ile gelen rekabet ortamı şehirleri pazarlama faaliyetlerine yöneltmiştir. Küreselleşen dünyada şehirler; caddeleri, meydanları, sokakları, alt yapıları doğal güzellikleri ve tarihi yapıları ile kendilerini pazarlayıp cezbedici bir konuma getirmeyi hedeflemektedir.

Çalışguyın analiz kısmında, görüşmecilerin cevaplarına betimsel ve kategorisel içerik analizi uygulanmış ve belirli kategoriler altında öne çıkan kodlar tespit edilmiştir. Bu veriler sonucunda Eskişehir’in Marka Kavram Haritası çıkarılmıştır. Elde edilen Marka Kavram Haritasında, Eskişehir’in en dikkat çeken marka değeri “Masal Şatosu” olarak ifade edilmiştir. Masal Şatosu’na ev sahipliği yapan Sazova Parkı içerisinde yer alan diğer rekreasyon alanları; “Bilim Deney Merkezi” ve “Planetaryum (Uzay Evi)” yine görüşmeciler tarafından anılmıştır. Eskişehir imajı hakkındaki bulgulara bakıldığında; “öğrenci şehri”, “küçük şehir”, “yaşanabilir şehir” ifadeleri dikkat çekmektedir. Son olarak Eskişehir’in marka şehir olup olmadığına yönelik soruya, two katılımcı olumlu; 2 katılımcı olumsuz; four katılımcı ise marka şehir olma potansiyeli taşıdığı şeklinde cevap vermiştir.

Şimdi bir şehrin marka olmasının ne demek olduğunu anlatmadan, ürünlerin nasıl markalaştırdığını anlatmaya çalışalım;

Dünya’da bazı şehirler vardır ki coğrafi özellikleri ile jeopolitik konumları gereği kendiliğinden çekim merkezi haline gelmiştir. Bu durumu doğuştan sahip olunan bir özellik olarak görebilirsiniz. Böyle bir şehre örnek olarak da İstanbul’u gösterebiliriz.

Her approach ve stratejinin uygulanmasında olduğu gibi markalaşma da bir yol haritası ve rehbere ihtiyaç duymaktadır. Markalaşmaleın tesadüfen ya da rastgele bir unsur olmadığının farkındalığı ile ilerlemek, sahip olduğumuz potansiyeli değerlendirmek, var olanı tanıtmak ve geliştirmek hepimiz için önemli bir sorumluluktur.

Böylelikle ziyaretçilerin (müşteri) şehir ile ilgili hangi noktalarda sorun yaşadvertığı kolaylıkla tespit edilerek sorunun kısa sürede giderilmesi sağlanabilir.

Rekabetin ön planda olduğu günümüz dünyasında uzun vadeli bir yatırım aracı olarak marka haline gelebilmek şehirler için de oldukça önemlidir. Kullanıcı sayısı her geçen gün artan sosyal medya platformları ise farklı coğrafyalardaki geniş kitlelere ulaşmay perhapsı ve yürütülen çalışmaların geri dönüşünü ölçümlemeyi kolaylaştırması bakımından markalaşma sürecinde şehirlere bazı fileırsatlar sunmaktadır. Araştırmanın amacı, kültür ve turizm müdürlüklerinin sosyal medya kullanım stratejilerini şehir markalaşması bağlamında ortaya koyabilmektir. Bu kapsamda ilk olarak il kültür ve turizm müdürlüklerinde görev yapan uzmanlarla görüşülmüştür. Katılımcıların sosyal medya uygulamalarına ilişkin gerek kişisel görüşleri gerekse yürütülen kurumsal uygulamalar hakkında veri toplanarak nitel bir araştırma yapılmıştır. İkinci aşamada ise müdürlüklerin sosyal medya hesapları ve yaptıkları paylaşımlar içerik analizi yöntemiyle incelenmiş ve elde edilen bulgular yüz yüze görüşmelerden elde edilenler ile karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak, sosyal medyanın turizm sektörü için giderek artan önemi hakkında katılımcıların bilinç sahibi oldukları ancak bu bilincin kurumsal uygulamalar ile örtüşmediği, kurumların sosyal medya ile ilgili ortak bir anlayışa ve aksiyon bütünlüğüne sahip olmadıkları ve sosyal medyayı etkin bir biçimde kullanmadıkları görülmüştür.

To browse Academia.edu and the wider internet faster and far more securely, be sure to take a number of seconds to enhance your browser.

Konaklama ve yol masraflarının ortadan kaldırılması: Konaklama ve yol masraflarını ortadan kaldırarak, eğitim fırsatlarını herkese eşit şekilde sunuyoruz.

İnsanların ve markaların imajını etkileyen birçOkay unsur bulunduğu gibi şehirlerinde imajı çeşitli faktörlere bağlıdır. Tarihi ve turistik alanlar, düzgün bir alt yapı sistemi, güvenli ve kolay ulaşım ağı, doğal güzellikler, eğlence ve dinlenme alanları gibi etkenlerin diğer kentlere göre bulunduğu şehrin imajına olumlu avantajlar sağlayacağı ortadadır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *